Caecilia Ootmarsum, de oudste muziekvereniging van Twente, pakt uit in jubileumjaar: ‘Trots dat we het gehaald hebben’

Bert Holst 5 januari 2023, 18:00

OOTMARSUM – Is harmonie Caecilia uit Ootmarsum met z’n 150 jaar de oudste muziekvereniging van Twente?. „Amateurhistoricus Ben Morshuis heeft het uitgezocht en als hij zegt dat dat zo is, dan geloven wij dat”, zegt voorzitter Hans-Jurgen Oortmann van Caecilia.

De als een fanfare in 1873 opgerichte muziekvereniging staat 150 jaar later uitgebreid stil bij het bijzondere jubileum. Drie momenten springen eruit. Volgend weekeinde is er een aangekleed nieuwjaarsconcert in sporthal De Schalm, komende zomer een showconcert op het Kerkplein en in december 2023 een pop- en rockspektakel met de muziek van de band Queen.

„We zijn heel trots dat we de 150 jaar hebben gehaald”, zegt Oortmann. „En dat niet alleen, we doen het ook als een gezonde vereniging met voldoende muzikanten. De sfeer is heel goed en dat maakt het ook dat we ons kunnen voorbereiden op een uitgebreid jubileumjaar vol mooie onderdelen.”

André Rieu
Op 15 januari is het nieuwjaarsconcert van de harmonie en slagwerkgroep in De Schalm. „Dat doen we elk jaar, maar dit jaar veel uitgebreider”, zegt de voorzitter. „Het wordt een André Rieu-achtige setting met de heren in rokkostuum en de dames in luxekleding. We spelen ook nummers die door Rieu en zijn orkest worden uitgevoerd. Karin Hertsenberg doet mee. Bij een van de nummers hebben we een doedelzakspeler ingehuurd, die komt speciaal voor dat ene nummer naar Ootmarsum. Maar het is zo mooi, als ik er over vertel krijg ik al kippenvel.”

Het zal een druk, bijzonder en enerverend jaar worden

Hans-Jurgen Oortmann, voorzitter

De toegang tot het concert is gratis, en dat geldt ook voor het jubileumconcert op 9 juni in het centrum van de stad. Daaraan doen behalve de harmonie en slagwerkgroep van Caecilia ook Karin Hertsenberg en de bekende zangeres Shirma Rouse mee.

Koninklijke Luchtmachtkapel
De dag erna treedt op dezelfde locatie de Koninklijke Luchtmachtkapel op. „Niet alleen een geweldige kapel om te zien en te horen, voor ons van Caecilia ook het moment om zelf een feestje te vieren met goede muziek er bij. Het is een bewuste keuze om onze jubileumactiviteiten gratis aan te bieden”, vertelt de voorzitter. „Wij krijgen steeds veel steun van de inwoners en om ze daarvoor te bedanken bieden wij ze dit als het ware aan. En omdat we natuurlijk wel flinke kosten hebben, proberen we via sponsoring daar geld voor te krijgen. En ik ben ervan overtuigd dat het ons ook gaat lukken dat bedrag bijeen te krijgen.”

Queen
De derde in het oog springende jubileumactiviteit, in december, is het rockconcert in het teken van Queen. Oortmann: „Daarnaast hebben we natuurlijk nog onze jaarlijkse activiteiten die we ook allemaal wat extra aandacht geven in het kader van het jubileum. Het zal een druk, bijzonder en enerverend jaar worden.”

Bron: Tubantia