Om stil van te worden

Dat de jubilerende harmonie Caecilia veel in haar mars heeft, is voor de vaste volgers wel duidelijk. Het Nieuwjaarsconcert, DE aftrap van het jubileumjaar, bevestigde dit beeld nog maar eens. Tijdens diverse nummers ‘hoorde’ je het publiek ademloos luisteren naar een geweldig concert met heel veel afwisseling. Om stil van te worden…Het massaal opgekomen publiek genoot in de ambiance van ‘een muziektheater’ van dit optreden dat van de eerste tot en met de laatste minuut boeide.

Nieuw vaandel

50 jaar geleden kreeg de harmonie Caecilia een nieuw vaandel en Gerard Veelers werd de nieuwe vaandeldrager. Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan leek het een goed moment om een nieuw vaandel te ontwerpen en Jessie Heerink tekende voor een modern, maar zeer passende creatie, die het nieuwe vaandel siert. Ze liet zich inspireren door het ontwerp van Rob Meijer dat door de VVV wordt gebruikt. De sponsoring en het vervaardigen van het nieuwe vaandel is verzorgd door Traute en Harrie Oude Weernink, die veel waardering hebben voor de harmonie en daar graag iets tegenover wilden stellen. Voorzitter Hans-Jurgen Oortmann leidde het onthullen van het nieuwe vaandel in en bedankte het Traute en Harrie om dit nieuwe vaandel aan de vereniging ter beschikking te stellen. Voor deze geste kregen ze vanuit de zaal een warm applaus en natuurlijk waren er de bloemen voor Traute en warme woorden voor het Ootmarsumse echtpaar.

‘Weens’ nieuwjaarsconcert uit Ootmarsum

Het concert van de 150-jarige harmonie was een mix met  bekende nummers, maar met nieuwe uitdagingen voor het orkest en de slagwerkgroep. Solisten drukten ook hun stempel op dit toch wel unieke concert vol met verrassingen. Theo Scholte Lubberink leidde het geheel vol met humor, maar zeker ook met kennis zaken. Nikki Kleijsen ‘Rieu’ is de dirigente en zij weet in alle nummers de nuances aan te brengen, die de kers op de taart zijn. Jan van der Sluis is de dirigent van de slagwerkgroep. Hij en ‘zijn trommelaars’ hadden de pech dat een aantal bepalende muzikanten door ziekte moesten afhaken. Wat ze brachten klonk als een ‘trommel’klok. De nummers, die door omstandigheden niet klonken, zal de slagwerkgroep zeker op 9 juni laten horen tijdens het hoogtepunt van het jubileumjaar.

Hoe mooi is het om dit nieuwjaarsconcert te beginnen met ‘Conquest of Paradise’ van Vangelis. Met een prachtige opbouw werd dit nummer op indrukwekkende wijze uitgevoerd. Het orkest gooide daarna alle schroom van zich af en zorgde er op indrukwekkende wijze voor dat het publiek ademloos bleef luisteren. Kippenvel ook als de nachtegaal van het oosten, Karin Hertsenberg, haar solo’s ten gehore brengt. Het lijkt haar geen enkele moeite te kosten om nummers van Puccini, Bizet of Ennio Morricone door de zaal te laten schalmen. Opnieuw rillingen van muzikaal genot om haar in combinatie met het gedisciplineerd spelende orkest te horen. Een samenspel dat ook op 9 juni nog eens herhaald wordt.

En wat klonk het samenspel tussen orkest en Jordi Lensink als een meer dan harmonieus geheel.  De trompettist wist alles uit zijn blaasinstrument te halen tot en met de hoogste toon en dat ook nog eens op een zuivere wijze. Ook nu weer om stil van te worden. Het was een echt hoogtepunt van de avond dat volgde op het optreden van de 48th Highlanders of Holland. Doedelzakblazers ‘trokken de Schalm in’ en veroverden het decor om samen met het orkest te zorgen voor een bijdrage, die blijft nagalmen. The Highland Cathedral is het nummer dat ze samen met het orkest speelden en dat leidde tot een prachtig samenspel vol emoties. Muziek zorgt voor verbinding en dat kwam in dit nummer in alle facetten tot uiting. Dat gold ook zeker voor Karin Hertsenberg, want de roos, die ze kreeg van Ivo Kottink tijdens het zingen uit de compositie van Georges Bizet, Carmen-Habanera, raakte iedereen in de zaal.

Dan is er ook nog Johnny Kotterman. De man, die overal ingezet kan worden. Een muzikant, die alle vezels met zijn klarinet laat trillen. In het nummer ‘Immer kleiner’ maakte hij zelfs zijn instrument kleiner, maar het nummer steeds grootser. Een geweldige bijdrage aan dit Nieuwjaarsconcert.

De slagwerkgroep vervolgde het programma en dat werd gevolgd door een wals. Maar wat is een ‘Wiener ’nieuwjaarsconcert zonder de Radetzkymars. Dat werd de toegift van een hele mooie aftrap van het jubileumjaar van harmonie Caecilia dat nog eens gelardeerd werd met een bijdrage van de gemeente Dinkelland door wethouder Benno Brand. Met een cheque van 500 euro liet hij de waardering voelen van de gemeente voor dit oudste muziekkorps uit Twente.

Het Nieuwjaarsconcert van de jubilerende harmonie Caecilia is echter niet in geld uit te drukken, maar zorgt voor een gevoel om te verbinden. In deze tijd is dat een baken om met elkaar te blijven genieten van muziek en vol vertrouwen uit te zien naar een mooi en waardevol vervolg van dit nu al bijzondere jubileumjaar. Niet om commentaar te leveren op van alles en nog wat, maar om stil van te worden…

Bron: In en om Ootmarsum

Foto’s zijn gemaakt door Hanneke Spermon & Caspar Kouijzer.