«

»

mei 06

Oekraïense fluitiste blaast mee met Caecilia Ootmarsum: ‘Moet harmonie maar iets zachter blazen’

OOTMARSUM – De Oekraïense dwarsfluitiste Anfisa Prokofieva speelt zondag 15 mei mee tijdens het concert in de RK kerk. ‘Heel speciaal’ vindt voorzitter Hans Jurgen Oortman van de Ootmarsumse harmonie Caecilia.

Ben Lensink 05-05-22, 11:30

Die uitvoering in de Simon en Judaskerk in Ootmarsum was al lang gepland. Onder leiding van Nikki Kleijsen brengt Caecilia muziek van Britse en Ierse bodem ten gehore, zoals het bekende Lord of the dance. „Nu de naar ons land gevluchte Anfisa met ons orkest meespeelt, hebben we er een wat andere draai aan gegeven”, vertelt Oortman.about:blank

Tweede Paasdag was Anfisa Prokofieva ook al van de partij tijdens het Concert voor de Vrede in de NH kerk in Ootmarsum. Op een geleende dwarsfluit bracht de uit Charkow afkomstige beroepsmusicus Mozarts beroemde Andante ten gehore. „Dat gaat ze 15 mei nog een keer doen tijdens ons concert”, voegt Oortman toe. „Ze zal haar solopartij met hart en ziel spelen.”

We moeten wel iets zachter blazen, om haar niet te overstem­men

Hans Jurgen Oortman, voorzitter harmonie Caecilia

Daar laat de dwarsfluitiste het niet bij. Oortman: „Deze week was ze op onze repetitie-avond en reageerde heel enthousiast. Tweede Paasdag speelde ze het Andante met strijkers. Jeroen Weierink uit Oud Ootmarsum, onder meer dirigent van het orkest Camerata Amsterdam en regelmatig gastdirigent in Oekraïense steden als in Kiev, Dnipro en Charkov, stelde toen: waarom zou dat niet kunnen met begeleiding van een harmonieorkest?”

„Op de repetitie hebben we in overleg besloten dat ze het hele kerkconcert met ons meespeelt. Dat is voor haar wel iets heel anders. Onze dirigent grapte al dat wij dan wel wat zachter moeten blazen, anders zouden we haar overstemmen.”

Verwondingen

Bij beschietingen in Charkov begin maart, liep Anfisa Prokofieva verwondingen op in onder meer haar gezicht. „De sporen daarvan zijn nog te zien”, vertelt Oortman. Mede omdat ze daar in Hamburg aan geopereerd moest worden, ontvluchtte ze met haar twee kinderen haar woonplaats Charkov. Haar man bleef achter. Prokofieva is fluitist in het orkest dat repeteert in het operagebouw in Charkov, maar het is sinds de Russische inval niet bijeen geweest.

Vrije gift

Voorzitter Oortman is blij dat de fluitiste het harmonieorkest komt versterken. Zondag 15 mei is de kerk vanaf 14.00 uur open. Een half uur later begint het concert. „De uitvoering is gratis toegankelijk, maar we vragen wel een vrije gift. De opbrengst daarvan is bestemd voor het opzetten van projecten voor Oekraïense muzikanten die naar Nederland zijn gevlucht.”

Bron: Tubantia