«

»

nov 18

Prachtig afscheidsconcert voor ere- dirigent Jan Geuke

Jan Geuke nam op indrukwekkende wijze afscheid van ‘zijn’ harmonie Caecilia. In een goed gevuld RK kerk vond het laatste concert plaats onder leiding van deze ‘dienstbare’ dirigent. Bijna 20 jaar voelde hij zich een familielid bij het Ootmarsumse muziekkorps. Aan het einde van het concert werd hij tot ere-dirigent benoemd. De scheidende dirigent vond dit zichtbaar heel bijzonder en voelde dit als een geweldig stuk waardering voor zijn inzet in zijn Caecilia periode.
Het afscheidsconcert werd ook echt ‘Jan zijn feestje’. Het verliep perfect. De solisten Ido-Jan Stalman, Eric Blom en Jasmijn Oude Grote Bevelsborg speelden fantastisch. “Het leek wel of ze nog iets extra’s wilden geven om mijn afscheid nog meer glans te geven,” liet  een dankbare Jan Geuke naderhand weten.
Het kerkconcert is altijd al een mooi concert, maar dit keer kreeg Jan Geuke van het bestuur van de harmonie  carte blanche om het naar  zijn keuze en smaak in te richten. Jan Geuke heeft  zelf ook nog meegespeeld in Bugler ‘s Holiday ( met 6 trompetten), terwijl Tim Baars het orkest dirigeerde.
Aan het eind vormde het orkest  een erehaag en is Jan met zijn  vrouw Ellen onder ovationeel applaus de kerk uitgelopen. Een echt kippenvelmoment!
Het vervolg vond plaats in het  museum Ton Schulten.  Ton deed de begroeting als beschermheer en gastheer. Loes Stokkelaar heeft daar namens de gemeente het woord gekregen en loofde  Jan Geuke voor zijn werk als dirigent. Tenslotte heeft de voorzitter Marcel Punt de scheidende dirigent  toegesproken en met enkele mooie anekdotes bedankt voor de vele prachtige  jaren. “Je bent na zo’n tijd toch een beetje familie van elkaar geworden..,” vertelde Marcel Punt. “Jan Geuke leerde het orkest gelijk vanaf het begin de lange noten te spelen en hij leerde ze ook om niet bang te zijn als je er een paar miste. Het ging om het geheel, een enkele valse of gemiste noot zou daarin
niet opvallen. Verder kwam  Jan 19 jaar terug met een heel oud Japannertje  op de repetitie. Dat autootje parkeerde hij bij voorkeur  een heel eind weg  om dan vervolgens buiten adem op de repetitie aan te komen.  Hij schaamde zich toch wel een beetje voor het oude japannertje…”
IMG_6702
Jan Geuke kreeg naast de titel ere-dirigent ook een heel fraai dirigeerstokje als afscheidscadeau. De leden van de harmonie ervaarden hun dirigent als iemand, die iedereen in zijn waarde liet en wist wat iemand kon en niet kon. Dat werd door de leden enorm gewaardeerd en zorgde voor een goede sfeer en samenwerking.
Jan Geuke heeft verschillende cadeaus ontvangen. Van Ton Schulten een mooie bloemenvaas, de gemeente bracht een fles drank mee en van de harmonie een fotoboek met persoonlijke bijdrages van de leden, een foto, ingelijste affiche van het concert en een tegoedbon voor een muzikaal avondje uit met zijn vrouw Ellen.  Ceremoniemeester op de receptie was zijn tweelingbroer Ben Geuke , die het laatste woord aan Jan gaf, die in het algemeen een ieder bedankte voor de mooie tijd die hij bij de harmonie Caecilia heeft gehad. Daarna volgde nog een zeer gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje en de verrassing was compleet toen om 18.00  uur de Dakkapel nog even langskwam om  Jan een muzikaal afscheid te geven.

IMG_6759
Joop Heesink 60 jaar lid
Joop Heesink is in het zonnetje gezet vanwege zijn 60 jarig lidmaatschap. Ook dat was een hoogtepunt tijdens het afscheidsconcert van Jan Geuke. Joop Heesink is niet voor niets 25 jaar lang voorzitter geweest van de harmonie en is de grondlegger van tal van activiteiten binnen het muziekkorps. Zijn vader Marinus was wat dat betreft een lichtend voorbeeld voor Joop, die door voorzitter Marcel Punt lovend werd toegesproken. Hij overhandigde de jubilaris de jubileumspeld van de Koninklijke Nederlandse Fanfare en Muziekgezelschappen. En die onderscheiding heeft deze muzikant in hart en nieren meer dan verdiend.

 

Bron: In en om Ootmarsum

De afscheidsfoto’s zijn van Caspar Kouijzer