«

»

apr 28

Grandioze verjaardag ambassadeur Ton Schulten

Ton Schulten vierde op een bijzondere wijze zijn 80e verjaardag. Dat gebeurde onder meer met een concert van de harmonie Caecilia met vele hoogtepunten. Eén van die memorabele momenten was dat burgemeester John Joosten de Ootmarsumse kunstenaar benoemde tot ambassadeur van de gemeente Dinkelland en daarmee is de geboren Siepel de derde inwoner uit deze fusiegemeente, die deze eretitel in ontvangst mocht nemen. Verdere kersen op de taart op dit verjaardagsfeest waren de prachtige optredens van Karin Hertsenberg en de jonge, talentvolle  Ootmarsumse Jasmijn Oude Grote Bevelsborg. En natuurlijk de presentatie van het nieuwe boek over Ton Schulten door Jan Hol, één van de auteurs en het gouden palet voor Christl Kottink als trouwe medewerkster van het museum. Het gehele concert was eigenlijk één groot feest mede door de harmonie Caecilia, want het klonk als en klok in een meer dan goed gevulde kerk waar de genodigden en de belangstellenden optimaal genoten van het grandioze verjaardagsfeest van Ton Schulten.

Ton Schulten 80 jaar (61)
Ambassadeur van de gemeente Dinkelland
Om klokslag half zeven opende Simone Veldboer deze bijzondere bijeenkomst. “Ik wil allen welkom heten en natuurlijk onze jarige Ton Schulten. Tachtig jaar is hij geworden en het opvallende is dat hij vanmorgen op zijn verjaardag nog gewoon gewerkt heeft. In het museum hebben we koffie en een taartje genuttigd en het leek dus een dag als alle andere,” vertelt Simone Veldboer. “Dat is het dus niet, want Ton heeft altijd al laten weten een groot muziekliefhebber te zijn. Vijf jaar geleden ter gelegenheid van de opening van zijn museum en zijn 75everjaardag werd hij gevraagd om beschermheer te worden van Harmonie Caecilia. Daar twijfelde hij geen moment over en eigenlijk is toen al de basis gelegd voor dit verjaardagsconcert.” Vervolgens gaf ceremoniemeester Simone het woord aan burgemeester John Joosten. “Ton, we kennen elkaar nog niet zo lang, maar ik ervaar jou als een warm man, die verknocht is aan Twente en zeer zeker aan het stadje Ootmarsum. Je liet me je eerste schilderij zien, nadat je dat noodlottige ongeval hebt gehad en het bezorgde me kippenvel. Het heeft je achteraf gevormd tot de geweldige kunstenaar die je nu bent. Het Twentse landschap is je inspiratiebron en inmiddels zijn je stijl en je werken ook buiten onze regio en landsgrenzen wereldberoemd. Het geeft ons als college een goed gevoel een dergelijke inwoner binnen onze gemeente te hebben en daarom willen we je graag de eretitel ‘Ambassadeur van Dinkelland’ geven, “complimenteert burgemeester Joosten de inbreng van de kunstschilder om zijn stadje Ootmarsum en dus ook de gemeente Dinkelland op de kaart te zetten.

Ton Schulten 80 jaar (90)
Prachtige muziekstukken geven verjaardag extra cachet
Na deze eretitel werd het concert een vervolg gegeven met een aantal prachtige muziekstukken. Het ‘Moment for Morricone’ met een geweldige compilatie van deze filmcomponist zorgt voor kippenvelmomenten en zeker als de soliste Karin Hertsenberg de bekende filmmuziek van haar voortreffelijke stemgeluid voorziet. Ze komt op vanachter uit de kerk en vervolgens hoor je haar zang, de gedisciplineerde achtergrondmuziek van de harmonie en verder kun je een speld horen vallen. Ook het volgende nummer Habanera vertolkte de Oldenzaalse sopraan met veel gevoel en het samenspel tussen het muziekkorps en de soliste verliep alsof ze al decennia met elkaar optraden.
Ton Schulten 80 jaar (107)
En het vervolg van het concert maakte diepe indruk bij de aanwezigen in de kerk, want ‘Victors Tale’ met een uitmuntende klarinet solo van Jasmijn Oude Grote Bevelsborg gaf aanleiding voor het publiek om minutenlang te klappen voor deze bijdrage. Het gaf de verjaardag van deze 80-jarige kunstenaar extra cachet.

Ton Schulten 80 jaar (103)
Presentatie boek Ton Schulten-De schilder en zijn landschap
Jan Hol kreeg het woord en hij is één van de samenstellers van het nieuwe Ton Schulten boek. Een lijvig werk met veel illustraties dat bij voorinschrijving ruim 90 euro kost. “Ik heb er echt over nagedacht of deze prijs niet teveel is,” laat een erlijke Jan Hol weten. “Aan de andere kant is het een monumentaal boek en in een dergelijke versie is het in Nederland nog nooit uitgebracht. Het boek is ongeveer 5 kilo en dus betaalt de koper per kilo ongeveer 20 euro. Het kent 400 pagina’s en dat kost de consument 25 eurocent. Verder bevat  het boek zo’n 800 illustraties van de werken en dan praten we over 12,5 eurocent. Belangrijker is dat dit boek een mooi overzicht geeft over het leven van deze Ootmarsumse kunstenaar. Het is echt een magistraal boek en ik mag verklappen dat het middelpunt van dit boek, Ton Schulten, erg geëmotioneerd raakte toen hij voor het eerst dit lijvige boek in ontvangst nam.”

Ton Schulten 80 jaar (186)
Ode van Ank aan haar man Ton

Na de presentatie van het boek kon er opnieuw genoten worden van de harmonie en de soliste Karin Hertsenberg. Het ‘Avé Maria’ en het ‘Ich gehör nur mir’ werden vertolkt en als slotstuk van deze mooie samenwerking tussen de sopraan en het muziekkorps lieten deze ras musici het ‘You raise me up’ met veel emotie horen. Het stemgeluid van Karin en de muzikale inbreng van de harmonie zorgden voor een absoluut hoogtepunt tijdens dit concert. Daar bleef het niet bij, want ook petekind
Ton Schulten 80 jaar (180)
Erik Lammerink nam het woord en sprak zijn oprechte waardering uit aan zijn oom en tante. “Jullie liefde voor Twente en met name Ootmarsum  zorgen steeds weer voor bijzondere momenten. Ik heb in Valencia gezien hoe veel jullie van dieren houden en samen hebben we de nodige reizen ondernomen naar exposities van Ton over de hele wereld. En toch was er altijd weer dat moment dat jullie gelukkig waren om terug te keren naar het stadje waar jullie beiden zoveel van houden en dat is natuurlijk Ootmarsum. Ik wens jullie straks in het voormalige hotel e la Poste veel geluk en hopelijk kunnen jullie daar nog jaren van genieten,” is de hartverwarmende gelukwens van petekind Erik. Heel bijzonder was ook de ode van Ank aan haar Ton, waarin zij niet alleen haar eigen gevoel verwoordde, maar ook de gevoelens van vele anderen. Ook dit was weer zo’n moment om kippenvel te krijgen.
Ton Schulten 80 jaar (198)
Het slotakkoord
In de kerk werd  Christl Kottink door Ton en Ank in het zonnetje gezet. Ze werd in de speech van Ton geprezen voor haar inzet. “Je hebt nu zo’n vijftien jaar bij ons gewerkt en ik heb nog nooit woorden met je gehad. Christl je bent oprecht en tegelijkertijd een stille kracht en dat maakt jou tot een voor ons onmisbare werknemer. Dankjewel voor je inzet en voor je  trouw om voor ons te werken. Mijn Ank zal je dit eerbetoon opspelden, want dat durf ik niet,” lacht de 80-jarige Ton Schulten. En natuurlijk was er ook veel waardering voor de solisten en de dirigente Nikki Kleijsen, want zij zorgden samen met de muzikanten met een komisch slotakkoord en de organisatie vanuit het Ton Schulten museum voor een onvergetelijke verjaardag.
Ton Schulten 80 jaar (153)
Daarmee kwam er een eind aan een prachtig eerbetoon aan een karakteristiek mens uit Ootmarsum. Naderhand werd het feest nog voortgezet in het museum van de jarige en genoten velen van de uitnodiging van Ton Schulten om samen zijn verjaardagsfeest te vieren.

Bron: In en om Ootmarsum

Response code is 400