«

»

nov 13

Dienstbare Dirigent Jan Geuke ‘zwaait af’

Met een afscheidsconcert in de Simon en Judaskerk zwaait dirigent Jan Geuke van de harmonie Caecilia af. Na 19 en een half jaar eindigt het dienstverband tussen de dirigent en het plaatselijke muziekkorps. Niet zomaar een afscheid, want de klik tussen Geuke en het orkest was er van het begin tot het einde. Dirigent en harmonie Caecilia zijn ook niet op elkaar uitgekeken, maar Jan Geuke heeft zelf aangegeven dat het muziekkorps na bijna 20 jaar toe is aan een frisse wind en tevens wil hij meer tijd aan zijn gezin kunnen besteden.
IMG_6211
“Ik heb met ontzettend veel plezier in Ootmarsum kunnen werken. Op vele terreinen, maar zeker ook muzikaal is het een inventieve, creatieve  groep muzikanten waar de rek nog lang niet uit is. Deze harmonie is kneedbaar en veelzijdig en het orkest herbergt een aantal zeer talentvolle musici waar je als dirigent altijd op terug kunt vallen.  Het muziekkorps kent een ongedwongen sfeer, maar als het serieus moet, dan staan ze er ook. Er is ruimte voor veel humor, maar ze zijn ook altijd bereid om iets extra’s te doen. Ik heb het echt heel erg naar de zin gehad bij deze club. We hebben ook een prima klik en dan heb je als dirigent het goede gevoel om altijd met veel plezier met deze gasten te werken,” vertelt Jan Geuke.
IMG_1925
Hij noemt zichzelf een dienstbare dirigent. In zijn laatste repetitie afgelopen dinsdag bevestigde  hij dat beeld  in een korte speech. Hij was alle leden zeer erkentelijk voor de fijne periode, die hij in Ootmarsum kende, maar hij gaf hen ook aan om na ‘zijn ‘ tijdperk  goed op elkaar te letten en in een prettige harmonie met elkaar te blijven samenwerken.  “Het goed functioneren van het orkest en het maken van muziek is vele malen belangrijker dan een dirigent,” geeft Geuke zijn rol weer,” Wij zijn passanten en dus moet het belang van de vereniging altijd op de eerste plaats staan. Ik voel me een verenigingsman en wat dat betreft is Harmonie Caecilia een prachtig voorbeeld, want hier heb ik me altijd thuis gevoeld.”
IMG_6238
Zijn afscheidsconcert mag getypeerd worden als licht klassiek. “Het publiek moet met een glimlach luisteren naar de nummers, die gebracht worden. Ik heb het programma zelf mogen samenstellen en ben ontzettend trots dat één van de beste trompettisten van Nederland en misschien wel van de wereld, Ido- Jan Stalman, een belangrijke bijdrage levert aan mijn afscheidsconcert.
IMG_1920
Het is een droom, die uitkomt en ik ben erg trots dat hij wilde komen. Ik kreeg contact met  hem via Facebook, want ik ben, zelf ook trompettist, een enorme bewonderaar van Ido-Jan Stalman, die uit Rijssen komt en eerste trompettist is van het Symfonieorkest.   Verder ben ik erg blij met de bijdrage van Eric Blom op de pauken. Hij is de dirigent van de slagwerkgroep van Caecilia en een echte vakman, waar ik altijd heel prettig mee heb kunnen samenwerken.
IMG_6237
In het nummer Danzon speelt de talentvolle pianiste Jasmijn Oude Grote Bevelsborg een belangrijke rol. Geweldig om te horen, want zij heeft het nummer van mij gekregen en een paar weken later zit ze onbevangen achter de piano om samen met het orkest dit werk te spelen. Ook wil ik heel graag Tim Baars de gelegenheid geven om een deel van het concert te dirigeren. Hij was altijd bereid om voor mij in te vallen en daar ben ik hem zeer erkentelijk voor, “beschrijft Geuke zijn afscheidsconcert. “Afgelopen dinsdag stapte ik in de auto en besefte ineens dat het de laatste keer is. Onomkeerbaar, maar de herinneringen aan deze geweldige muziekvereniging blijven.  De leden van de harmonie kun je niet bestempelen als oppervlakkige mensen. Ik merk in deze laatste weken ook dat ze extra hun best doen om dit afscheidsconcert tot in de puntjes te regelen. In dit stadje weten ze altijd wel iets bijzonders te organiseren. Dat hebben de jubileumconcerten met het 125-jarig en 140-jarig bestaan wel uitgewezen. Maar ook de Kerkconcerten van de afgelopen jaren waren voor mij echte hoogtepunten.  Het is een veelzijdig orkest met veel inlevingsvermogen en dadendrang. Een genot om mee te werken en dat zal ik het meeste missen. Het contact met hele fijne mensen en dat maakt het afscheid niet makkelijk,” besluit deze dienstbare dirigent Jan Geuke.
IMG_1904
Het afscheidsconcert van Jan Geuke is op zondag 16 november in de RK kerk Simon en Judas. Het evenement begint om 14.30 uur. Naderhand neemt Harmonie Caecilia afscheid van Jan Geuke in het museum van de beschermheer van het orkest Ton Schulten. Ook wordt aandacht besteed aan het feit dat Joop Heesink maar liefst 60 jaar lid is van de harmonie en nog steeds zijn toontje meeblaast. Iedereen is van harte welkom om dit afscheidsconcert van een unieke dirigent mee te maken.

De foto’s zijn van Peter Baanstra en van Caspar Kouijzer

 

Bron: In en om Ootmarsum